Schitterend feesten

Tips voor fondue, gourmet en kalkoen
Bekijk onze tips

Tips voor Gourmet

  • Gebruik een elektrisch gourmetstel of grill. Gebruikt u een gourmetstel met brandstof, kies dan voor een pasta.
  • Bewaar het vlees in de koelkast maar haal het er een half uur vroeger uit zodat het op kamertemperatuur kan komen.
  • Maak de pannetjes of de grill regelmatig schoon. Zorg voor wat keukenpapier om de pannetjes schoon te vegen.
  • Gebruik onderzettertjes om de hete pannetjes op kwijt te kunnen.
  • Serveer klassieke sausjes maar probeer ook eens een zelfgemaakte tzaziki. Lekker fris/ Of maak truffelmayonaise.
  • Gourmet kan ook zoet zijn. Bak pannenkoekjes met op voorhand gemaak beslag. Bijvoorbeeld met schijfjes banaan, chocoladesaus en een bolletje ijs.

Tips voor Fondue

  • Kies voor een metalen set met regelbare temperatuur.
  • Vul de fonduepot met 1/3 neutrale olie zoals van druivenpit. Bent u met meer dan vier, vul dan meerdere potten.
  • Verwarm op 180 graden. Te heet doet het vlees verbranden. Niet heet genoeg maakt het vlees slap.
  • Dep het vlees droog voor u het serveert, prikt en in de olie laat zakken.
  • Bak het vlees niet te lang: rund is à point op een halve minuut en bien cuit op een dikke minuut. Reken voor lam en varken op een minuutje. Voor kip op twee minuten.
  • Leg een geschilde aardappel in de fonduepan om oliegeurtjes te beperken.
  • Leg naast elk bord een snee brood en laat er elk stukje gebakken vlees op uitdruipen.
  • Gebruik een blusdeken als het misloopt. Zeker geen water!
  • Eet niet met een fonduevork. Die wordt gloeiend heet in de pot. Uw mond zal u dankbaar zijn.
  • Toch verbrand? Gouden regel: eerst water, de rest komt later

Tips voor Kalkoen

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Vet de gevulde kalkoen goed in met olijfolie en kruid af met zout en peper. Leg een klontje boter op de bovenzijde van de kalkoen en dek af met aluminiumfolie.
  • Zet de kalkoen in de oven met de aluminiumfolie erop. Een kalkoen van drie kilo moet twee uur in de oven. Per extra halve kilo gewicht komt er 20 minuten gaartijd bij. Bijvoorbeeld: een kalkoen van vier kilo moet twee uur en veertig minuten garen.
  • Eens de kalkoen in de oven staat, laat u de temperatuur zakken naar 170°C.
  • Haal de aluminiumfolie er af 20 minuten voor de kalkoen klaar is. Zo kan die mooi bruinen.
  • Liever geen krokant korstje? Bedruip dan elk half uur de kalkoen met braadvocht of wat bruine fond.

Pin It on Pinterest