De boerderij van Millevaches

Le Cluzeau Boyer Lees ook ons verhaal

Op de boerderijdomeinen van Millevaches in en rond Mainsat, leven dieren buiten. Dag en nacht. Winter en zomer. Koeien en varkens zijn van sterke rassen die voor zichzelf kunnen zorgen: Limousin, Charolais, Aubrac, Salers, Piëmontees, Cul Noir, Mangalica, … Bekijk onze film over de boerderij en lees over de rassen die we op weides laten grazen en wroeten.

Limousin
De Limousin is een oud ras, thuis in het groene hart van Frankrijk, op het Plateau de Millevaches in de Creuze. Gezond van nature. Met grote stevige poten om lange afstanden mee te doen, erg vruchtbaar en met brede bekkens om op een gemakkelijke manier kalveren ter wereld te brengen. Ze doen ook niet moeilijk over welk gras en welk gras niet en het zijn geen veelvraten.
De Limousin is een oud ras, thuis in het groene hart van Frankrijk, op het Plateau de Millevaches in de Creuze. Gezond van nature. Met grote stevige poten om lange afstanden mee te doen, erg vruchtbaar en met brede bekkens om op een gemakkelijke manier kalveren ter wereld te brengen. Ze doen ook niet moeilijk over welk gras en welk gras niet en het zijn geen veelvraten.

"Wanneer hij maar wil. Zo vaak als hij wil. Met wie hij wil"

Het leven van een dekstier bij Millevaches
AUBRAC
Aubrac is een 150 jaar oud ras. Een en al kracht om in de Auvergne op 1000 meter hoogte te kunnen leven. Zo zien ze er ook uit met hun forse horens en hun grote, dramatisch zwarte omrande ogen. Aubrac-koeien zorgen voor zichzelf op de wei, zijn zelden of nooit ziek en hun kalfjes worden quasi allemaal naturel geboren. Weer of geen weer. Zomer of winter. Ze blijven gewoon buiten doorgrazen.
Aubrac is een 150 jaar oud ras. Een en al kracht om in de Auvergne op 1000 meter hoogte te kunnen leven. Zo zien ze er ook uit met hun forse horens en hun grote, dramatisch zwarte omrande ogen. Aubrac-koeien zorgen voor zichzelf op de wei, zijn zelden of nooit ziek en hun kalfjes worden quasi allemaal naturel geboren. Weer of geen weer. Zomer of winter. Ze blijven gewoon buiten doorgrazen.

"Een keer per jaar kalven. Negen maanden zogen en zorgen. Elke dag grazen en kauwen. En de stier van zich afhouden."

Het leven van een koe bij Millevaches
Charolais
‘La Charolaise’ is een wit, crèmekleurig ras uit de Bourgogne dat goed gedijt in natte en gure omstandigheden. Net zoals alle andere authentieke koeienrassen hebben ze een goede weerstand en blijven ze gezond zonder ingrijpen van de mens. Ze zijn even goed tevreden met weinig maar groeien iets sneller dan bijvoorbeeld Limousins of Aubracs.
‘La Charolaise’ is een wit, crèmekleurig ras uit de Bourgogne dat goed gedijt in natte en gure omstandigheden. Net zoals alle andere authentieke koeienrassen hebben ze een goede weerstand en blijven ze gezond zonder ingrijpen van de mens. Ze zijn even goed tevreden met weinig maar groeien iets sneller dan bijvoorbeeld Limousins of Aubracs.
Saler
De roodbonte Saler is een samenspel van Keltische en Iberische oerrassen en als ras ontstaan omtrent 1900, in het departement Cantal in de Auvergne. Ook in de Creuze gedijen ze goed in kuddes. Ze zien er vervaarlijk uit met hun scherpe, lange hoorns maar zijn vooral erg gezapig en dragen uitstekend zorg voor hun kalveren.
De roodbonte Saler is een samenspel van Keltische en Iberische oerrassen en als ras ontstaan omtrent 1900, in het departement Cantal in de Auvergne. Ook in de Creuze gedijen ze goed in kuddes. Ze zien er vervaarlijk uit met hun scherpe, lange hoorns maar zijn vooral erg gezapig en dragen uitstekend zorg voor hun kalveren.
Piëmontees
Piëmontese runderen komen uit de grensstreek tussen de Frankrijk en Italië, bij de Valle d’Aosta. De kalveren worden bruin en klein geboren maar groeien uit tot stevige zelfredzame, grijswitte dieren. Opvallend voor dit soort stevig gespierde koeien is hun een erg elegante tred.
Piëmontese runderen komen uit de grensstreek tussen de Frankrijk en Italië, bij de Valle d’Aosta. De kalveren worden bruin en klein geboren maar groeien uit tot stevige zelfredzame, grijswitte dieren. Opvallend voor dit soort stevig gespierde koeien is hun een erg elegante tred.

"Hooi en gras"

Het koeienmenu van Millevaches
CUL NOIR
Cul Noir of Saint-Yrieix-varkens is een bijna 100 jaar oud ras dat tot voor enkele jaren op verdwijnen stond. Dankzij een kweekprogramma van het Franse l’Institut Technique du Porc staat het terug op de kaart. Het zijn varkens verwant aan het Iberische en ze vallen op door hun zwarte kont, staart en snoet. De toom Cul Noirs van Millevaches is de grootste die er momenteel rondloopt en de uitbreiding ervan gebeurt in samenspraak met het L’Institut Technique du Porc.
Cul Noir of Saint-Yrieix-varkens is een bijna 100 jaar oud ras dat tot voor enkele jaren op verdwijnen stond. Dankzij een kweekprogramma van het Franse l’Institut Technique du Porc staat het terug op de kaart. Het zijn varkens verwant aan het Iberische en ze vallen op door hun zwarte kont, staart en snoet. De toom Cul Noirs van Millevaches is de grootste die er momenteel rondloopt en de uitbreiding ervan gebeurt in samenspraak met het L’Institut Technique du Porc.
Mangalica
Mangalica-varkens zijn van oorsprong 19deeeuws en Hongaars en ze lijken met hun wollige vacht op vermomde schapen. Ze worden daarom ook wolvarkens genoemd. Of woelzwijnen, want woelen doen ze als de beste. Net als de Cul Noirs hebben ze ruimte en beweging nodig en leven ze het liefst dag en nacht buiten, zomer en winter. Het zijn stevige varkens met een mooie speklaag.
Mangalica-varkens zijn van oorsprong 19deeeuws en Hongaars en ze lijken met hun wollige vacht op vermomde schapen. Ze worden daarom ook wolvarkens genoemd. Of woelzwijnen, want woelen doen ze als de beste. Net als de Cul Noirs hebben ze ruimte en beweging nodig en leven ze het liefst dag en nacht buiten, zomer en winter. Het zijn stevige varkens met een mooie speklaag.

Pin It on Pinterest