De Boerderij van Millevaches

Le Cluzeau Boyer
Lees ook ons verhaal

Op Le Cluzeau Boyer, de boerderij van Millevaches in Mainsat, leven dieren buiten. Dag en nacht. Winter en zomer. Koeien en varkens zijn van sterke rassen die voor zichzelf kunnen zorgen: Limousin, Black Angus, Aubrac, Cul Noir, Gascogne, … Bekijk onze film over de boerderij en lees over de rassen die we op weides laten grazen en wroeten.

Limousin

De Limousin is een oud Frans ras, thuis op het Plateau de Millevaches. Het is een sterke koe, door de boer lange tijd gebruikt als krachtdier om te trekken, te sleuren en te dragen. Gezond van nature, met grote stevige poten om lange afstanden mee te doen, erg vruchtbaar en met brede bekkens om op een makkelijke manier kalveren ter wereld te brengen. Ze doen ook niet moeilijk over welk gras wel en welk gras niet en het zijn geen veelvraten.

Het vlees bij Millevaches komt uitsluitend van koeien die enkele keren hebben gekalfd met uitzondering van kalfsvlees. Dat is van stieren die negen maanden ‘het geluk van leven’ hebben gekend en door de weides hebben gelopen. Daarom is hun vlees ook roze en niet wit zoals dat van kalveren die in stallen hebben gestaan.

De Limousin is een oud Frans ras, thuis op het Plateau Millevaches. Het is een sterke koe, door de boer lange tijd gebruikt als krachtdier om te trekken, te sleuren en te dragen. Gezond van nature, met grote stevige poten om lange afstanden mee te doen, erg vruchtbaar en met brede bekkens om op een makkelijke manier kalveren ter wereld te brengen. Ze doen ook niet moeilijk over welk gras wel en welk gras niet en het zijn geen veelvraten.

Het vlees bij Millevaches komt uitsluitend van koeien die enkele keren hebben gekalfd met uitzondering van kalfsvlees. Dat is van stieren die negen maanden ‘het geluk van leven’ hebben gekend en door de weides hebben gelopen. Daarom is hun vlees ook roze en niet wit zoals dat van kalveren die in stallen hebben gestaan.

%22Wanneer hij maar wil. Zo vaak als hij wil. Met wie hij wil%22

Het leven van een dekstier bij Millevaches

AUBRAC

Aubrac is een oud Frans koeienras. Een en al kracht. Zo zien ze er ook uit met hun forse horens en grote zwart omrande ogen. Aubrac-koeien zorgen voor zichzelf op de wei, ze zijn zelden of nooit ziek en hun kalfjes worden quasi altijd naturel geboren. Weer of geen weer. Zomer en winter. Ze blijven gewoon buiten doorgrazen.

Het vlees bij Millevaches komt uitsluitend van koeien die enkele keren hebben gekalfd met uitzondering van kalfsvlees. Dat is van stieren die negen maanden ‘het geluk van leven’ hebben gekend en door de weides hebben gelopen. Daarom is hun vlees ook roze en niet wit zoals dat van kalveren die in stallen hebben gestaan.

Aubrac is een oud Frans koeienras. Een en al kracht. Zo zien ze er ook uit met hun forse horens en grote zwart omrande ogen. Aubrac-koeien zorgen voor zichzelf op de wei, ze zijn zelden of nooit ziek en hun kalfjes worden quasi altijd naturel geboren. Weer of geen weer. Zomer en winter. Ze blijven gewoon buiten doorgrazen.

Het vlees bij Millevaches komt uitsluitend van koeien die enkele keren hebben gekalfd met uitzondering van kalfsvlees. Dat is van stieren die negen maanden ‘het geluk van leven’ hebben gekend en door de weides hebben gelopen. Daarom is hun vlees ook roze en niet wit zoals dat van kalveren die in stallen hebben gestaan.

%22Een keer per jaar kalven. Negen maanden zogen en zorgen. Elke dag grazen en kauwen. En de stier van zich afhouden.%22

Het leven van een koe bij Millevaches

BLACK ANGUS

Black Angus is een Schots runderras dat zomer en winter buiten leeft. Het is een koe met een brede schoft maar eerder klein van gestalte. Er zijn bruine en zwarte varianten en geen van beide heeft horens. De zwartste leveren het beste vlees op. Het zijn allemaal erg gemoedelijke beesten die sober leven en weinig nodig hebben om op zichzelf in de wei te overleven. Ze kalven op natuurlijke wijze, hebben een groot moederinstinct en een stevig uierfabriekje onderaan hun buik hangen. Hun kroost is dan ook vinnig, vlug en sterk.

Het vlees bij Millevaches komt uitsluitend van koeien die enkele keren hebben gekalfd met uitzondering van kalfsvlees. Dat is van stieren die negen maanden ‘het geluk van leven’ hebben gekend en door de weides hebben gelopen. Daarom is hun vlees ook roze en niet wit zoals dat van kalveren die in stallen hebben gestaan.

Black Angus is een Schots runderras dat zomer en winter buiten leeft. Het is een koe met een brede schoft maar eerder klein van gestalte. Er zijn bruine en zwarte varianten en geen van beide heeft horens. De zwartste leveren het beste vlees op. Het zijn allemaal erg gemoedelijke beesten die sober leven en weinig nodig hebben om op zichzelf in de wei te overleven. Ze kalven op natuurlijke wijze, hebben een groot moederinstinct en een stevig uierfabriekje onderaan hun buik hangen. Hun kroost is dan ook vinnig, vlug en sterk.

%22Hooi en gras%22

Het koeienmenu van Millevaches

CUL NOIR

Cul Noir of Saint-Yrieix-varkens is een bijna 100 jaar oud varkensras dat tot voor enkele jaren op verdwijnen stond, maar dankzij een kweekprogramma van het l’Institut Technique du Porc terug op de kaart is gezet. Het is een varken verwant aan het Iberisch. Opvallend zijn hun zwarte kont, kop en staart. Om gezond te blijven en te groeien, hebben ze ruimte nodig en moeten ze hun ding kunnen doen: wroeten in weides en bossen. Dat maakt dat ze minder snel groeien maar wel dat hun vlees meer doorregen is en daardoor veel smaakvoller en malser. Een uniek varken met een unieke smaak, zeg maar. De kudde Cul noirs van Millevaches is gelijk een van de grootste die er momenteel rondlopen en de uitbreiding ervan gebeurt in samenspraak met l’Institut Technique du Porc.

Cul Noir of Saint-Yrieix-varkens is een bijna 100 jaar oud varkensras dat tot voor enkele jaren op verdwijnen stond, maar dankzij een kweekprogramma van het l’Institut Technique du Porc terug op de kaart is gezet. Het is een varken verwant aan het Iberisch. Opvallend zijn hun zwarte kont, kop en staart. Om gezond te blijven en te groeien, hebben ze ruimte nodig en moeten ze hun ding kunnen doen: wroeten in weides en bossen. Dat maakt dat ze minder snel groeien maar wel dat hun vlees meer doorregen is en daardoor veel smaakvoller en malser. Een uniek varken met een unieke smaak, zeg maar. De kudde Cul noirs van Millevaches is gelijk een van de grootste die er momenteel rondlopen en de uitbreiding ervan gebeurt in samenspraak met l’Institut Technique du Porc.

MANGALICA

Mangalica varkens zijn van oorsprong Hongaars en verwant aan het Iberisch ras. Ze vallen op door hun robuuste bouw en hun wollige vacht. Net zoals de Cul Noir hebben Mangalica’s een stevige vetlaag en waren ze eind jaren negentig een uitstervend ras. Op boerderijen zoals Le Cluzeau Boyer krijgen ze echter nieuwe kansen en groeien de tomen snel aan.

Mangalica varkens zijn van oorsprong Hongaars en verwant aan het Iberisch ras. Ze vallen op door hun robuuste bouw en hun wollige vacht. Net zoals de Cul Noir hebben Mangalica’s een stevige vetlaag en waren ze eind jaren negentig een uitstervend ras. Op boerderijen zoals Le Cluzeau Boyer krijgen ze echter nieuwe kansen en groeien de tomen snel aan.

Bekijk het leven van onze dieren op de boerderij

Contacteer ons

Godefriduskaai 12 2000 Antwerpen

Tel. 03 22 555 66

Mail: info@millevaches.be

Openingsuren: 9:00 tot 19:00 Zondag van 9:00 tot 13:00

Maandag gesloten

Volg ons

Blijf op de hoogte van het leven op de boerderij van Millevaches, het aanbod in de winkel, de nieuwigheden in het atelier, de specials van de chefs, …

  • Tik hier je e-mailadres in.

Pin It on Pinterest