Selecteer een pagina

Wit vlees komt doorgaans van dieren die snel en explosief moeten reageren en dus ‘snelle spiervezels’ hebben. Die vezels zijn wit. Rood vlees komt van dieren die rustig en gestaag bewegen, zoals koeien en daarom vooral trage spiervezels hebben. Die zijn rood. Vlees zit vol met eiwitten (20 %) die – veel meer dan groenten en fruit – essentiële aminozuren bevatten die het lichaam zelf niet kan aanmaken. Het gehalte koolhydraten in vlees is verwaarloosbaar maar vlees bevat wel vet en cholesterol. Bij mager vlees zoals kalkoen, kalf, kip of mager varkensvlees blijft dat vetgehalte beperkt tot 3 à 5 procent. Bij vet vlees zoals spek loopt dat op tot 35 procent. Het meeste van dat vet is verzadigd en omdat we daar in het algemeen te veel van eten is verzadigd vet niet zo gezond. Wit vlees is in die zin gezonder dan rood.

Pin It on Pinterest